Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy lehetőségek a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjjal

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. február 14. 12:58

A kormány tavaly hirdette meg a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj programját, melynek révén tehetséges pályakezdők előtt nyílt meg a lehetőség arra, hogy kipróbálhassák magukat az államigazgatásban, és egyúttal némi nemzetközi gyakorlatot is szerezzenek. A Honvédelmi Minisztériumban február eleje óta hatan dolgoznak a program keretében, közülük néggyel beszélgettünk.

A tíz hónapos program két fő szakaszból épül fel, egy magyarországi és egy külföldi gyakorlatból. A külföldi gyakorlati szakasz a külföldi közigazgatási munkatapasztalat-szerzést, más európai uniós országok munkamódszereinek, gyakorlatainak megfigyelését szolgálja, az itthoni szakasz pedig a magyar közigazgatási munka alapos megismerésére ad lehetőséget. A program keretében február 1-jével hatan kezdték meg munkájukat a Honvédelmi Minisztériumban, köztük öt pályakezdő a tárca Védelempolitikai Főosztályán, egy jelentkező pedig a HM Védelmi Hivatalában. A fiatalok első körben hat hónapig dolgoznak majd a minisztérium különböző főosztályain, ezt követően nyártól négy hónapot külföldön töltenek.

„Azt kell megtanulniuk ebben a fél évben, hogyan működik a közigazgatás, illetve miként tudnak önállóan dolgozni", mondja kérdésünkre Nyulász Viktória, az ösztöndíjasok mentora. „Az első egy hónapot a Védelempolitikai Főosztályon töltik, ezután pedig mindegyikük egy-egy hónapot dolgozik majd a Sajtóirodán, a Védelmi Tervezési Főosztályon, a Védelmi Hivatalban, további két hónapot pedig a Védelempolitikai Főosztály valamelyik osztályán, utóbbit már a személyes érdeklődésükhöz igazítva." A mentor e fél év alatt folyamatosan segíti majd az ösztöndíjasokat, és rendszeres értékeléseket ad róluk. Eközben a programba bekerülteknek saját magukat is folyamatosan értékelniük kell.

Mézes Emese jelenleg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem első éves biztonság- és védelempolitikai MSc szakos hallgatója. Leginkább a NATO védelmi- és nukleáris politikája, valamint az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikája érdekli, továbbá a nemzetközi szervezetek békeműveleti és válságkezelési mechanizmusai. Az ösztöndíjról az egyetemen értesült, és azonnal eldöntötte, hogy jelentkezik.

Faragó László 2009-ben diplomázott a ZMNE-n, de utána bő egy évig nem kedvezett neki a szerencse. „Munkát kerestem, de nem sok sikerrel. A programról az interneten értesültem, ezzel egyidőben egy ismerős is a figyelmembe ajánlotta, és szeptemberben, a Kormányzati Karrier Expón döntöttem el végleg, hogy megpróbálkozom vele", mondja. „A célom minél inkább helyt állni és közben épülni is, ezáltal megteremteni magam számára az elfogadható jövőt. Ez ebben az esetben leginkább azt jelenti, hogy azt csinálhassam, amit szeretek." László elsősorban a politikai elemzések és a non-proliferáció kérdései iránt érdeklődik, diplomamunkáját is utóbbi tárgykörben írta.

Zeller Zoltán idén öt éve szerezte a diplomát, utána három évet dolgozott egy labortechnikai cégnél, majd az ő életében is egy év munkanélküliség következett. „A jelentkezők számát látva az esélytelenek nyugalmával adtam be a papírjaimat, és célirányosan a HM-et jelöltem meg bennük. Komoly sikerként könyvelem el, hogy mégis megkaptam a lehetőséget, hiszen az eredeti háromezer jelentkező számát szűkítették le 1500-ra, és ebből végül 270 főt válogattak ki." Zoltán is hosszú távra tervez a minisztériumban, úgy érzi, hosszú várakozás után végre a helyére került. Az ösztöndíjprogramot HM-es pályafutása első fontos lépésének tekinti. Főbb érdeklődési területei a haderőfejlesztés, a geopolitika és a diplomácia.

A ZMNE-n tavaly diplomázott Nagy Nikoletta Magdolna komoly erőpróbaként emlékszik vissza a felvételire, mely első ízben két részből állt, egy angol és egy magyar nyelvűből. Utóbbinak egy motivációs és egy szakmai témájú elbeszélgetés egyaránt részét képezte. Másrészről a fogadó intézmény oldaláról is sor került egy találkozóra, ahol a Honvédelmi Minisztérium pár munkatársa, köztük a jövendőbeli mentor is megjelent, és egy kellemes hangvételű, a szimpátiát és az érdeklődést megcélzó beszélgetésre került sor. „Mikor megtudtam, hogy sikerült elnyernem ezt az ösztöndíjat, nagyon megörültem, mert az életpályámat a védelmi szférában képzelem el", mondja Nikoletta. Fő érdeklődési köre a nemzetközi műveletek világa, többek között az EU, a NATO és az ENSZ különféle missziói, illetve minden, ami ezzel összefüggésbe hozható.

Mind a négyen azt javasolják a pályakezdőknek, hogy amennyiben a kezdeményezésnek lesz folytatása – márpedig a jelenlegi tervek szerint lesz –, ne habozzanak, és adják be a jelentkezésüket. „A nyelvet nagyon kell tudni, leginkább az angolt, de nem árt, ha emellé még más nyelvismeret is társul. A szakmai kérdésekben pedig nyitottnak kell lenni a világra, és mindenek felett naprakésznek", foglalja össze László, Nikoletta pedig azt javasolja mindenkinek, hogy a beszélgetéseken mindenki adja önmagát, legyen elhivatott és őszinte. Az ösztöndíj elnyerése komoly lehetőség: a tíz hónapos gyakorlati idő után, megfelelő teljesítmény esetén a minisztériumok vállalták, hogy minimum két éven át foglalkoztatják majd a gyakornokokat.

A Honvédelmi Minisztériumban nagyon jól fogadták a fiatalokat. „Abszolút pozitívan csalódtam ezen a téren", vallja be Zoltán. „Az igen komoly beosztásban lévő osztályvezetők, tisztek is kollégákként viszonyulnak hozzánk, és ez nagyon jól esik."

A fiatalok mentora is úgy látja, hogy a tárca dolgozói örülnek az újonnan érkezetteknek. „Nagyon sokan kezdtük itt a pályánkat gyakornokokként, még ha nem is ilyen szervezett keretek között, hanem csak úgy, néhány hét erejéig, még egyetemi hallgatókként", mondja Nyulász Viktória. „Később is sokan kerültek vissza a tárcához a volt gyakornokok közül, hiszen a főosztályok is szívesebben alkalmaznak olyanokat, akiket már ismernek."

A fiatalok tevékenységére és előmenetelére júniusban ismét visszatérünk.