Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

London és Kabul folytatja együttműködését 2014 után is

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 29. 10:21

Az afgán elnök és a brit kormányfő január 28-án, szombaton aláírta a két ország együttműködési megállapodását, amely a brit csapatok 2014-es távozása után is további brit támogatást helyez kilátásba Afganisztán számára.

„Hosszú távú kapcsolatokra törekszünk Afganisztánnal" – mondta David Cameron, miután tárgyalt az előzőleg Rómában és Párizsban járt Hamid Karzai afgán elnökkel.
A brit hadsereg 2014-ben hagyja el Afganisztánt, de London azt követően is konkrét projektekkel kíván az ország fejlesztésében részt venni. Már meg is kezdődött olyan intézkedések végrehajtása, amelyek célja például, hogy új rendőrőrsöt építsenek, vagy rendőrnőket képezzenek ki, továbbá a sandhursti katonai akadémia mintájára egy afgán katonai akadémiát alakítsanak ki. Brit forrással egy gazdaságfejlesztő alapot is létrehoznak.

„Úgy vélem, hogy Afganisztánban már jelentős haladást értünk el" – nyilatkozta Cameron a tárgyalásokat követően. Így például mérséklődött az erőszak, és az afgán rendőrség felállítása is tervszerűen halad – emelte ki.

Az afganisztáni hadműveletek kezdete óta Nagy-Britannia 397 katonát vesztett az országban, legutóbb éppen az előző nap halt meg ott egy brit katona. A jelenleg 9500 fős brit kontingens 2014 végéig hagyja el Afganisztánt.

Franciaország 2013 végéig kivonja csapatait Afganisztánból

A francia harci egységek kivonása Afganisztánból a tervezettnél egy évvel korábban, 2013 végéig befejeződik – jelentette be január 27-én, pénteken Nicolas Sarkozy államfő Hamid Karzai afgán elnökkel folytatott párizsi megbeszélését követően.
Az afgán hadsereg kiképzése – amelyet a francia erők egy héttel ezelőtt azt követően függesztettek fel, hogy egy afgán katona megölte négy francia társát – szombattól folytatódik – tette hozzá a francia elnök.

Azt is jelezte, hogy Franciaország arra fogja kérni a NATO-t: gondolja át, hogyan tudja valamennyi harci misszióját átadni az afgán hadseregnek a 2013-es év folyamán. A nemzetközi erők az átadás végét eredetileg 2014 végére tervezték.
Sarkozy azt is közölte, hogy Franciaország már 2012 márciusában átadja az ellenőrzést Kapisza tartományban az afgán erőknek, valamint még idén ezer katonát hazahív az Afganisztánban állomásozó 3600-ból.

Tavaly Sarkozy még azt mondta, hogy 2012-ben hatszáz francia katona kivonása várható. A csapatkivonás egyébként már tavaly megkezdődött: 2011-ben négyszáz francia katona végleg hazatért.
A francia elnök kitért arra is, hogy a francia hadsereg 2013 után folytatta az afgán erők képzését, ezért néhány száz francia katona a teljes csapatkivonás után is a közép-ázsiai országban marad.