Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvarisassági látogatáson fogadta Benkő Tibor az USA Európa – Afrika hadszíntéri parancsnokság parancsnokát

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. november 3. 19:00

Udvariassági látogatáson fogadta Christopher G. Cavoli vezérezredest, az USA Európai és Afrikai Hadszíntéri Parancsnokságának parancsnokát Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A parancsnok a katonák kiválasztása és felkészítése mellett aktuális biztonságpolitikai kérdésekről is egyeztett a honvédelmi tárca vezetőjével. A vezérezredes kétnapos látogatása során tárgyalt Sándor Zsolt vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség parancsának helyettesével is, valamint panelbeszélgetésen vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

LALA5765

Hivatalában fogadta szerdán Benkő Tibor az USA Európai és Afrikai Hadszíntéri Parancsnokságának parancsnokát. A találkozó során Magyarország honvédelmi minisztere szót ejtett a haderőfejlesztésről, Európa békéjéről és biztonságáról, a Nyugat-Balkán instabilitásáról, valamint az állomány kiválasztásáról, kiképzéséről és felkészítéséről. Továbbá a magyar-amerikai kapcsolatok vonatkozásában az Ohio-i Nemzeti Gárdával való együttműködés mellett kiemelte a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) további erősítését is.

Christopher G. Cavoli vezérezredes gratulált ahhoz, hogy a Magyarország nyugat-balkáni szerepvállalásának eredményeképpen októbertől Kajári Ferenc vezérőrnagy tölti be a KFOR parancsnoki beosztását. A vezérezredes elismerését fejezte ki, hogy a székesfehérvári székhelyű Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ-MNDC) a rendelkezésre álló rövid idő ellenére a készenlét magas szintjét érte el.

LALA5779

A felek egyetértettek abban, hogy fontos a kétoldalú kapcsolat további erősítése, valamint a katonák képzése és kiképzése mind elméleti és gyakorlati síkon. A vezérezredes egyúttal felajánlotta támogatását a Magyar Honvédség számára, amely révén lehetőség nyílik a magyar katonák kiképzésére az USA európai bázisain.

LALA5701

Christopher G. Cavoli vezérezredes november 2-án tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesével is. Sándor Zsolt vezérőrnagy a tárgyaláson elmondta, hogy a Magyar Honvédség nagyra értékeli az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló kétoldalú katonai kapcsolatait, melynek egyik kiemelkedő példája az Ohio Nemzeti Gárdával folytatott Állami Partnerségi Program. A program 1993-as indulása óta az Ohio Nemzeti Gárda támogatásával több, mint háromszáz közös rendezvény valósult meg, amelyek nemcsak a Magyar Honvédség képességfejlesztéséhez, hanem térségünk biztonságához is nagyban hozzájárultak.