Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba a Dunában és egy ház kertjében

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 8. 11:54

A huszonharmadik héten, azaz június 1–7-e között 69 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tíz esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 935 bejelentést kaptak.

Június 1-jén a Fejér megyei Előszállásra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a település használaton kívüli TSZ-majorjának területén több, a második világháborúból visszamaradt lövedéket találtak. A helyszínre érkező járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – összesen öt darab, 75 milliméteres repeszgránátot, három darab, 75 milliméteres kommulatív gránátot. és egy darab 105 milliméteres romboló gránátot szállított a központi gyűjtőbe.

Június 5-én a Tolna megyei Bölcskéről kapták az értesítést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy egy dunai uszály világháborús bombát emelt ki a vízből. Az Érsek János törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy FOBO–35 típusú, szovjet gyártmányú folyami bomba került elő, amely azonban nem tartalmazott gyújtószerkezetet, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyancsak ezen a napon a főváros 18. kerületében, a Jókai utcában akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az egyik családi ház udvarán ugyanis egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú páncélgránátot találtak az ott lakók. A riasztott járőr – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – a gránátot a központi gyűjtőbe szállította.

Még szinte be sem fejezték a Jókai utcában a munkát a tűzszerészek, máris ki kellett vonulniuk a 17. kerületbe, az Erdőkert utcában, mivel az itt található egyik családi ház, földmunkálatok közben egy FRAG–20-as típusú, amerikai gyártmányú bomba került elő. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy a bomba vetett állapotban van, azaz bármikor felrobbanhat, így a helyszínen megsemmisítették.