Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Égi-földi visszafogadás

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. szeptember 9. 11:31

Fél éven át magyar katonák üzemeltették az afgán főváros repülőterét, (KAIA – Kabul International Airport – Kabuli Nemzetközi Repülőtér). Parancsnokuk Kilián Nándor dandártábornok volt. A több mint húsz nemzet katonáit irányító csoport munkáját kiválóra értékelte a NATO illetékes parancsnoksága.

1595924161
Második alkalommal kérte fel hazánkat a NATO a kabuli nemzetközi repülőtér vezetésére. Közel huszonötezer ember dolgozik itt. E népes szakembergárdából ötezren az ISAF Északi Regionális Parancsnokság által felügyelt és közvetlenül használt területen munkálkodnak, közülük is ezernégyszázan az üzemeltetés konkrét feladataival: légi irányítással, logisztikával és őrzésvédelemmel foglalkoznak. Ezt a légi bázist irányította fél évig Kilián Nándor dandártábornok, a helyettese egy amerikai ezredes volt. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokának ez volt az első külföldi missziója, és egyből a „mélyvízben" találta magát.

– A kabuli repülőtér területe két és félszer nagyobb a kecskemétinél, itt bonyolítja az ISAF a katonai utánpótlás nagy részét. Egy felszállópályája van, amelynek napi forgalma vetekszik a Liszt Ferenc repülőtérével, itt folyik az afgán légierő helikoptervezetőinek, szállítógép-pilótáinak, valamint a műszakiaknak a kiképzése is. Naponta általában 50-60 katonai szállítógépet kellett kiszolgálnunk, de az sem volt ritkaság, amikor több mint kilencven érkezett. Emellett a polgári repülők, a különböző követségi repülések, a katonai légi hadműveletekben részt vevő repülőeszközök irányítása is a mi feladatunk volt, a torony teljes egészében a mi fennhatóságunk alá tartozott. Évente több mint 120 ezer repülőeszköz fordul meg itt, csak az ISAF katonai teherszállító gépeinek a forgalma több mint 250 ezer tonna évente. Folyamatosan dolgoztunk, nem voltak hétvégéink, napi 12–14 órát „húzott le" mindenki, ami abból a szempontból jó volt, hogy nagyon gyorsan telt így az idő. A repülőteret az irányításom alatt belga katonák őrizték, így a bázis biztonságáért mi feleltünk. Viszonylag konszolidált környéken voltunk, de egyetlen pillanatra sem feledkezhettünk meg arról, hogy háborús környezetben végezzük a feladatunkat: a Kabulban végrehajtott robbantások száma az elmúlt években növekedett.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 9-én megjelenő számában!