Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsőbbség, felsőbbség, szakértelem

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. július 20. 7:09

Július 13-án vehették át oklevelüket a 21. vezérkari tanfolyamot elvégzett katonatisztek. A magyarországi felsőfokú katonai oktatás csúcsát jelentő képzésről dr. Resperger István mérnök ezredessel, a tanfolyam parancsnokával beszélgettünk, aki 2006 óta töltötte be ezt a beosztást.

Miként foglalható össze a vezérkari tanfolyam lényege?

A vezérkari tanfolyam mottója: elsőbbség, felsőbbség, szakértelem. 1993 óta kettőszázötvenöt hallgató végzett itt, ebből azóta harmincnégyen tábornoki rendfokozatot, harmincan doktori fokozatot szereztek. A legmagasabb szintű magyar katonai tanfolyamról van szó, amelynek célja, hogy érdekeinknek megfelelően felső szintű ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, széles látókörű főtiszteket képezzen, azért, hogy akár nemzeti, akár nemzetközi környezetben parancsnokok vagy beosztottak legyenek.

Más szövetségesek hasonló felsőfokú képzéseivel összehasonlítva mennyire fedi egymást a tananyag, mennyire átjárható a rendszer?

1595922084
2006-ban alakítottuk ki az új tematikát, amelynek során figyelembe vettük a német, francia, olasz, brit és amerikai tematikát is. Összességében azt tudom mondani, hogy a nemzeti sajátosságokat figyelembe véve a NATO által ajánlott blokkok százalékra megegyeznek ezekhez képest, tehát mindenképpen átjárhatóságról beszélhetünk. Eltérés leginkább az egyes képzések hosszában mutatkozik: van, ahol hat hónap, máshol két év a tanfolyam időtartama. Mi a középút mellett tettük le a voksunkat a tizenegy hónappal.

Mit tanulnak a résztvevők ebben a tizenegy hónapban?

A tisztek széles spektrumú biztonságpolitikai ismeretekre tesznek szert a képzés során, amire ráépülnek a NATO- és EU-ismeretek, a hadászati-hadműveleti ismeretek, ezeket pedig különböző szakmai látogatásokon és gyakorlatokon mélyíthetik el. Összesen mintegy 1840 tanórán vesznek részt, emellett egy külföldi tanulmányúton voltunk Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban. Három nagyobb gyakorlatot szerveztünk meg különböző válságkörzetekre – így a Kaukázusra, Észak-Afrikára – koncentrálva, de négy-hat kisebb gyakorlat is a programban van. A tanfolyamnak a testnevelés és a nyelvi felkészítés is a részét képezi. Az oktatás során sorra veszünk minden olyan biztonságpolitikai kockázatot, kihívást, fenyegetést, amely problémát okozhat Magyarországnak. Az oktatási blokkok egymásra épülnek. A biztonságpolitikai ismereteket követően a vezérkari hallgatók a köztársasági elnöktől a minisztereken, csapatokon, rendvédelmi- és büntetés-végrehajtási szerveken, polgármestereken, nagyvállalatokon keresztül széles, átfogó képet kapnak az országról, eközben kiemelt hangsúlyt fektetünk a stratégiával, belbiztonsággal, honvédelemmel, energiabiztonsággal foglalkozó minisztériumokra. A tanfolyam egyébként 70 százalékban külsős előadókkal működik: minden területen az ország legjobban felkészült szakemberei adnak elő, így például a MOL vagy a Földgázszállító Zrt. felső vezetői is szerepeltek nálunk oktatóként, hiszen aligha létezik olyan ember, aki az energiabiztonságot érintő kérdésekről  náluk többet tudna átadni a hallgatóknak, testközelből. A képzés végére a résztvevőknek le kell adniuk egy évfolyammunkát is. A tanfolyam egyébként együttműködik azokkal a szervekkel, amelyekkel válsághelyzetben együtt kell működni. Ennek jegyében vettünk részt például a 2006-os német vezérkari tanfolyam egyik gyakorlatán, vagy vagyunk ott a nemzeti válságkezelési gyakorlatokon, ahol az említett civil-katonai-rendőri szervekkel közösen reális válsághelyzeteket oldanak meg csoportban. Ilyen például egy árvíz, egy ipari katasztrófa vagy egy katonai repülőgép lezuhanása.

Mi történik a hallgatókkal, miután befejezték a képzést?

Ahogyan Napóleon is fogalmazott, minden katonának a zsebében ott van a marsallbot. A vezérkari tanfolyam ebből a szempontból egy gyümölcsöstál, a résztvevők rengeteg ismeretre tesznek szert, amelyeket mindenki felhasználhat a saját beosztásában. Általában mindenki abba a beosztásba megy vissza, ahonnan jött. Az a jellemző, hogy az alakulatok parancsnokai, törzsfőnökei, hadműveleti főnökei, különböző minisztériumok osztályvezetői, a vezérkar csoportfőnökségein dolgozó tisztek vesznek részt a tanfolyamon. Vagyis hazai szinten stratégiai szintű rálátásuk van a helyzetre. Ami az előmenetelt illeti, abban pedig már a katonaszerencse is közrejátszik.

Hol találja meg a vezérkari tanfolyam a maga helyét az integrált közszolgálati felsőoktatásban?

Az új magyar humán stratégia szerint is szükség van az ehhez hasonló felső vezetői képzésre, hiszen ha nemzetközi kitekintést teszünk, azt láthatjuk: mindenütt cél az élethosszig tartó tanulás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulásával a tervek szerint kétfokozatúvá alakul át a tanfolyam: lesz egy alezredesi szintű, elsősorban a nemzeti biztonsági stratégiára koncentráló kurzus, és egy ezredesi, tábornoki, vagyis magasabb szintű tanfolyam. Utóbbi célja a NATO-val teljesen együttműködni képes felső szintű vezetők képzése lesz.

Az utóbbi hat évből mit érez személyes sikernek?

Tedd sikeressé a beosztottaidat, és te is sikeres vagy – szól a mondás. Ennek megfelelően talán az volt a legemlékezetesebb, amikor az első előléptetések megtörténtek. Amikor Lamos Imre, illetve Gulyás Zoltán ezredes dandártábornoki kinevezést vehetett át, az már a tanfolyam elismertségét is jelezte.

1595922084

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária