Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A védelmi együttműködés elmélyítésének további lehetőségeiről tárgyaltak

Szöveg: Szűcs László |  2014. augusztus 28. 19:43

„Magyarország osztja az Oroszországgal határos NATO-tagállamok, különösen a balti államok és Lengyelország aggodalmait, és támogatja azok biztonságának megerősítését” – mondta Hende Csaba augusztus 28-án, csütörtökön Budapesten.

A honvédelmi miniszter a Raimonds Vējonis lett védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásait követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a mai napon áttekintették a lett−magyar védelmi együttműködés elmélyítésének további lehetőségeit. Aláírták ezen együttműködés új alapdokumentumát, ami egy 1999-ben megkötött hasonló szerződést vált fel, és azt remélik tőle, hogy új lendületet ad a két ország közötti katonai együttműködés fejlesztésének.

1595977817

„Megbeszélésünkön áttekintettük az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdéseket. Ezen belül nagy figyelmet szenteltünk az ukrán válságnak. Magyarország osztja az Oroszországgal határos NATO-tagállamok, különösen a balti államok és Lengyelország aggodalmait, és támogatja azok biztonságának megerősítését" – mondta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter kitért arra is, hogy 2015 szeptembere és decembere között a Magyar Honvédség kijelölt erői légtérrendészeti feladatokat fognak ellátni a Baltikumban. Ebben az air policing feladatban hazánk négy darab Gripen vadászgéppel és közel kilencvenfős személyzettel vesz részt.

1595977817

Raimonds Vējonis köszönetet mondott Magyarországnak, amiért kész szerepet vállalni a baltikumi légtérellenőrző misszióban. „Ez jelentősen hozzá fog járulni a balti államok biztonságának megerősítéséhez" – hangsúlyozta a lett védelmi miniszter, hozzátéve: csütörtök délelőtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison lehetősége volt megszemlélni azokat az eszközöket, amelyek részt vesznek majd a balti misszióban. Emellett találkozhatott a feladatra kijelölt katonákkal is.

A lett védelmi miniszter elmondta: Hende Csabával folytatott tárgyalásai során áttekintették azokat a változásokat, amelyek Európa biztonsági helyzetében bekövetkeztek. „Ez a megváltozott környezet szükségessé teszi, hogy a szövetség a politikáját annak megfelelően alakítsa, hogy képes legyen tagállamai védelmére" − fűzte hozzá.

1595977818

Raimonds Vējonis kiemelte: a magyar honvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélése során szóba került a jövő héten Walesben kezdődő NATO-csúcstalálkozó, amelyen „lesznek olyan kérdések, amelyekre különös figyelmet kell fordítanunk, mind a nemzeti, mind pedig a szövetség egészének vonatkozásában." Ilyen kérdés lehet például a szövetség azon képessége, hogy megfelelő módon tudjon reagálni a megváltozott biztonsági környezetre.

„Mindhárom balti országnak és Lengyelországnak egyaránt fontos, hogy a NATO jelenléte megnövekedjen a régióban" – mondta a lett védelmi miniszter.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária