Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kötelességtudat – Megbízhatóság – Elkötelezettség

7. rész

Szöveg: KFOR HQ PAO | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy, Szabóné Varga Erika százados |  2022. július 12. 7:12

Cikksorozatunkban a KFOR 26. váltásának törzsében és vezető beosztásaiban szolgálatot teljesítők mindennapi feladataiba, nemzetközi környezetben történő helytállásukba nyújtunk betekintést.

Ez alkalommal a KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozó Sajtó Irodán (Public Affairs Office - PAO) szolgáló három magyar katona mindennapi életét és feladatait mutatjuk be. A PAO, ahol igazán eseménydúsan telnek a napok, ahol a hét minden napján folyamatos a készenlét, és ahol a hírek születnek.

Pelsőci Miklós alezredes (1)

A KFOR történetében első alkalommal szolgálnak magyar katonák a Sajtó Irodán. Az irodavezető-helyettes beosztást Pelsőci Miklós alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér kommunikációs főnöke tölti be.

Milyen az iroda nemzetközi összetétele és tevékenységi köre?

Talán az egyik legszínesebb nemzetközi csapat a miénk. A tizenkét főből álló csapatban a három magyar katonán kívül még dolgozik olasz, ír és török kolléga, illetve a helyi civil alkalmazottak között van médiaelemző, webszerkesztő, közösségimédia-specialista, fotós és egy külsős összekötő, aki napi kapcsolatban áll a helyi média képviselőivel. Emellett a KFOR Törzsigazgatói Iroda alárendeltségébe tartozó albán és szerb tolmácsok is segítik a munkánkat, akik a hét minden napján figyelemmel kísérik a helyi vonatkozású híreket és lefordítják angol nyelvre. Amíg a híreket naponta szolgáltatjuk, addig az iroda által szerkesztett KFOR Chronicle magazint havonta adjuk ki, amiben a misszió történéseit jelenítjük meg.

Pelsőci Miklós alezredes (2)

Főbb feladataim közé tartozik a KFOR parancsnokság vezetői értekezletein, illetve különböző munkacsoportok megbeszélésein való részvétel. Helyenként vannak átfedések az egyes PAO beosztások között, de igyekszünk minél hatékonyabban megosztani feladatainkat. Például egy ideje már a biztonsági tiszti feladatkört is ellátom, másokra adminisztratív és egyéb plusz kötelezettségek hárulnak. Az irodavezető májusi távozása óta pedig ügyvivőként irányítom és szervezem a napi tevékenységünket. Emellett szakmai kapcsolatban állok a NATO parancsnokságok Sajtó Irodáival (JFCNP, SHAPE, NATO HQ), de folyamatos az együttműködés a nemzetközi szervezetek (Kosovo Police, EULEX, UN, OSCE, UNMIK) szóvivőivel is. A telefonom mindig készenlétben van, hiszen bármikor érkezhet újságírói kérés, kérdés vagy történhet egy incidens, amire azonnal, a körülményektől függetlenül – akár az éjszaka közepén is – reagálni kell.

Szabóné Varga Erika százados (1)

Az iroda elsődleges célja, hogy a KFOR-misszióval kapcsolatos hírek, a katonák tevékenységét bemutató tartalmak és a kulcsfontosságú üzenetek eljussanak a helyi civil lakossághoz. Ennek egyik legfőbb csatornája a KFOR közösségi média-felületei: a Facebook, az Instagram és a Twitter-oldalak. Ezen platformok működéséért, a tartalmak szerkesztéséért és megosztásáért Szabóné Varga Erika százados, az MH Tartalékképző és Támogató Paracsnokság, Társadalmi Kapcsolatok Főnökség tisztje felel.

Melyek a KFOR közösségi média felületeinek sajátosságai és milyen tartalmakkal, illetve rendszerességgel töltik meg azt?

Szabóné Varga Erika százados (2)

A KFOR számomra nem ismeretlen, hiszen harmadik alkalommal szolgálok ebben a misszióban, bár más szakmai területeken, de alapvetően – 2009 óta – az első misszióm óta figyelemmel kísértem az országban zajló eseményeket. Mindezek mellett azért műveleti területre való kiérkezésem előtt alaposan tanulmányoztam a misszióról megjelenő híreket és információkat, a reakciókat. Már akkor megfogalmazódott bennem és egyfajta küldetésemnek tekintem, hogy a misszióban szolgáló huszonnyolc nemzet katonájáról valamilyen formában hírt adjunk és tudósítsunk.

A tartalmak feltöltésénél az oldalakat külön kell kezelni, hiszen mindegyik egy kicsit más célcsoportot, más korosztályt és más érdeklődési körű közösséget céloz meg. A legnehezebb feladatunk az Instagram követőinkkel van, akik főleg a fiatalabb korosztályt képviselik, az ő érdeklődésüket izgalmas fotókkal, témákkal és kreatív videókkal tartjuk fent. A Twitter-oldalunkat főleg a helyi politikai és közigazgatási elit, a nemzetközi közösségek és a helyi média követi figyelemmel, akik előszeretettel osztják meg az oldalunkon megjelenő híreket. A Facebook felületünkre szinte minden nap töltünk fel a KFOR-ban történt eseményekről tartalmat. Ezeket nemcsak mi magunk készítjük, de nagy segítségünkre vannak a Nyugati és Keleti Regionális Parancsnokságokon dolgozó amerikai és olasz kommunikációs tisztek is, akik hetente küldenek képes beszámolót a területükön zajló tevékenységükről.

A KFOR parancsnok tevékenységéről és hivatalos találkozóiról szóló tudósításokon túl a nemzetek munkájának bemutatása, illetve a műveleti területen zajló események követése rengeteg tervezéssel, szervezéssel jár. Azonban nemcsak a nemzetektől, de a helyi lakosoktól is érkező elismerő visszajelzések, valamint az oldalainkhoz csatlakozott több ezer új követő kárpótolnak a napi sok-sok munkaóráért és a végigdolgozott hétvégekért.

Koncsek Barna főhadnagy (2)

A KFOR parancsnokának tevékenységéről, valamint a misszió mindennapi életének képben és videó anyagban történő rögzítéséért, illetve archiválásáért Koncsek Barna főhadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, kaposvári 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ beosztott tisztje gondoskodik.

Hogyan telnek egy fotós mindennapjai, milyen az élet egy többnemzeti misszióban?

Hiszem és vallom, egy izgalmas kép elkészítéséhez jó helyen és jó időben kell lenni, hogy kitűnjön az átlagos alkotások sokaságából. Számomra most mindez megadatott, hiszen egy igazán különleges időszakban – magyar parancsnok által vezetett nemzetközi misszióban – dokumentálhatom az eseményeket, munkámmal maradandó értéket teremthetek a misszió és a misszióban szolgáló katonák számára egyaránt.

Elsődleges feladatom, hogy a KFOR parancsokának látogatásairól, a táborba érkező magas rangú katonai és civil látogatókról, továbbá a különböző hivatalos rendezvényekről fényképeket készítsek és archiváljam azokat.

Koncsek Barna főhadnagy (1)

Ezeknek a mindennapos látogatásoknak a dokumentálásán túl, folyamatosan videó és fotó tartalmakat készítek a misszióban zajló tevékenységekről, így – többek között – tömegoszlatási gyakorlatokról, járőrözési feladatokról, lövészetekről, helikopteres sebesültszállítási és felderítő repülésekről próbálom a lehető legtöbb dinamikus pillanatot megörökíteni. Ezeken a fotókon és videókon megörökített pillanatokon keresztül juttatjuk el és közvetítjük a misszió kulcsfontosságú üzeneteit.

A hivatalos videók készítése mellett könnyedebb, kreatív anyagokat is készítek, ahol mindig az a fő koncepció, hogy minél több nemzet életét és tevékenységét mutassam be, ezzel is színesebbé, illetve izgalmasabbá téve a KFOR közösségi médiafelületeit. Visszaemlékezve az első időszakra, nehézséget okozott ezen videók elkészítése, alig találtunk jelentkezőt, akit megszólaltathattunk volna, ma már büszkén mondhatom, hogy túljelentkezés van az önkéntes „szereplőkből”.

Az eddig eltelt időszakban elkészített képi és videós tartalmak nagyban hozzájárultak a KFOR közösségi médiafelületeinek népszerűségéhez. Mindig törekszem arra, hogy a rendezvényeket, eseményeket a megszokottól kicsit eltérő módon, különlegesen mutassam be, felfigyeljenek rá, ne csak az első, de az utolsó kép is érdekes legyen a követőink számára.

Koncsek Barna főhadnagy (3)
Kapcsolódó cikkek